1) Kontrollera oljenivån då och då, står du och väntar på din käresta, barnen eller kompisen som du vet kommer komma om en kvart om den säger “5 minuter bara!”, varför inte döda lite tid genom att titta till oljenivån?

2) Oljekvalitén är något man inte ska snåla med. En bra olja kostar pengar, ja, men det kostar inte lika mycket som ett ev. problem med motorn.

3) Spilloljan hör hemma i rätt kärl vid en återvinningscentral, inte i avloppet eller i en gatubrunn!

4) Tillsatsmedel? Nix, En bra motorolja innehåller alla tillsatser som behövs.

5) Det där rekommenderade intervallet som biltillverkaren anger? Det är rätt gött att hålla sig till, precis som du följer oljetypen och viskositetsklassen dem anger.

6) Varva inte för hårt på motorn tills den har blivit ordentligt uppvärmd. Det krävs några minuter efter start för motoroljan att nå alla punkter i motorn och uppnå full smörjeffekt.

7) Minst vartannat år bör oljan bytas, även om du kör mindre än det rekommenderade bytesintervallet. Extra guldstjärna? Byt motorolja varje år, och gör det på hösten, då är oljan som bäst när den kalla svenska vintern kommer.

8) Oljefiltret ska alltid bytas samtidigt som oljan. Ett välanvänt filter blir igensatt men släpper tyvärr fortfarande förbi smuts som riskerar att cirkulera tillbaka in i motorn (det är inte helt toppen när det händer)